Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

Σήμερα, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 354.000 γυναίκες πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ελαφρώς περισσότερες από τους άνδρες ασθενείς,
ενώ παγκοσμίως οι γυναίκες με διαβήτη ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια. Στις γυναίκες είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη,
καθώς η συχνότητα της νόσου στο γυναικείο φύλο είναι παραγνωρισμένη.
Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF-Europe),μία στις δέκα γυναίκες ζει με διαβήτη.
Στην Ελλάδα, ο φαρμακευτικά θεραπευόμενος διαβήτης είναι της τάξης του 7% σε άνδρες και γυναίκες,
ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών καταγράφεται αύξηση που φτάνει το 30,3%. Από την πρόσφατη αυτή καταγραφή προκύπτει δηλαδή ότι,
μόνο από διαβήτη τύπου 2 πάσχουν 354.000 Ελληνίδες και 340.000 Έλληνες. Το 19,5% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 παίρνει αγωγή με ινσουλίνη.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί δύσκολη περίοδο για τις γυναίκες με διαβήτη. Και αυτό διότι οι αλλαγές του μεταβολισμού που
υπάρχουν κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ακολούθως καρδιαγγειακών προβλημάτων, αφού ο διαβήτης επηρεάζει τη συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Ο διαβήτης αποτελεί πρώτη αιτία τύφλωσης στους ενήλικες, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, ακρωτηριασμού, εμφράγματος μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ συνδέεται άμεσα με την καρδιαγγειακή νόσο.
Στην Ευρώπη η δημόσια δαπάνη για την φροντίδα του ασθενή με διαβήτη φτάνει το 12% του ετήσιου συνολικού κόστους υγείας. Ο ρυθμισμένος ασθενής, χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες στοιχίζει περίπου 1.000 ετησίως, ενώ ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% παραπάνω. Ο αρρύθμιστος με συννοσηρότητες μπορεί να κοστίζει και 7.500 ευρώ στο σύστημα υγείας, κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της μελέτης Hercules.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που συνιστά μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά και στην Ελλάδα. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει διαχρονικά. Το 1970 ο επιπολασμός ήταν 2,8%, ενώ το 2017 είναι πάνω από 10%. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο δράσης που θα βελτιώσει την παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς αλλά και θα δίνει έμφαση στην πρόληψη του διαβήτη. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία απευθύνει έκκληση σε όλους: Είναι ώρα δράσης. Ο σακχαρώδης διαβήτης θεραπεύεται. Αντιμετωπίζεται και κυρίως προλαμβάνεται.
Η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση κάθε 6 μήνες με βυθοσκόπηση, Οπτική Τομογραφία και OCT – Αγγειογραφία μπορεί να σώσει την όραση.

Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT)
Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι μία μη επεμβατική μέθοδος τομογραφικής απεικόνισης της δομής του οφθαλμού δίνοντας τη δυνατότητα απεικόνισης της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Πρόκειται για μια εξέταση αιχμής με την οποία και πραγματοποιείται λεπτομερέστατη χαρτογράφηση των οπίσθιων δομών του οφθαλμού. H εξέταση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία από πλευράς ασθενούς και μέσα σε ελάχιστο χρόνο πραγματοποιείται αναλυτική καταγραφή (χαρτογράφηση) της ωχράς κηλίδας. Ο χρόνος που απαιτείται για την καταγραφή είναι μόλις κάποια δευτερόλεπτα ενώ το μηχάνημα δεν χρησιμοποιεί ¨επικίνδυνη¨ ακτινοβολία.

OCT – Αγγειογραφία
Η OCT–αγγειογραφία έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει τη ροή των έσω και έξω τριχοειδικών αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Επίσης, μπορούν να απεικονιστούν μεμονωμένα οι διάφορες στιβάδες του αμφιβληστροειδούς και του έσω χοριοειδούς και η αντίστοιχη αιμάτωσή τους, κάτι που παρέχει σημαντικές πληροφορίες για πολλές παθήσεις του βυθού.
Η OCT–αγγειογραφία έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς δεν απαιτεί τη χρήση σκιαγραφικού ή μυδρίασης, είναι μη επεμβατική εξέταση, και ακίνδυνη για τον εξεταζόμενο .
Η OCT–αγγειογραφία έχει ήδη βρει εφαρμοστεί στη διάγνωση, μελέτη και παρακολούθηση πολλών χοριοαμφιβληστροειδικών παθήσεων όπως:
• Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας
• Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια & διαβητικό οίδημα ωχράς
• Φλεβικές αποφράξεις αμφιβληστροειδούς
• Ωχρικές τηλαγγειεκτασίες
• Παθήσεις του οπτικού νεύρου

Η Οπτική Τομογραφία ΟCT είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με την OCT- Αγγειογραφία , έχει αναδειχθεί στην κατεξοχήν μέθοδο διάγνωσης και παρακολούθησης των περισσοτέρων παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, στη διερεύνηση του παθογενετικού τους μηχανισμού και στον ποσοτικό προσδιορισμό ορισμένων παραμέτρων τους ενώ εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της , στη μελέτη και παρακολούθηση των γλαυκωματικών ασθενών.

1 (4)